O projektu

TEMPUS projekat ,,Razvoj pristupa ishoda učenja – put ka boljoj uporedivosti, priznavanju i zapošljivosti”  - DEVCORE jedan je od projekata koje finansira Evropska komisija, a čijoj realizacijom koordinira Univerzitet Crne Gore. Njegov osnovni cilj je definisanje ishoda učenja na studijskim programima svih univerziteta u Crnoj Gori.

Šta su ishodi učenja?

Ishodi učenja obuhvataju skup sposobnosti koje izražavaju ono što će studenti znati, razumjeti ili moći da rade nakon  što se proces učenja završi. Ishodi se najčešće izražavaju kao znanje, vještine ili stavovi.

Zašto je definisanje ishoda učenja važno?

Sva tri univerziteta u Crnoj Gori imaju svoje programe prilagođene bolonjskim principima, ali oni nemaju precizno definisane ishode učenja. To znači da poslodavci u Crnoj Gori ne mogu da prepoznaju koje kvalifikacije studenti imaju nakon diplomiranja, koje su znanje i vještine budući zaposleni stekli tokom studija. Postojeći dodatak diplomi ne sadrži dovoljno informacija o tome.

Uvođenjem ishoda učenja na institucije visokog obrazovanja poboljšaće se kvalitet programa, a povećaće se i mobilnost radne snage.

 

Šta predviđa projekat?

Projektom se planira izrada akcionog plana za uvođenje ishoda učenja na insitucije visokog obrazovanja u Crnoj Gori, obuka predavača i studenata za definisanje ishoda učenja, nastavak unapređenja saradnje između institucija visokog obrazovanja i tržišta rada.

Partneri

Osim Univerziteta Crne Gore, u projekat su uključeni i Univerzitet Mediteran, Univerzitet Donja Gorica, Zavod za zapošljavanje i Privredna komora, a partneri iz zemalja EU biće Univerzitet Arhus iz Danske, Koruška škola primijenjenih studija iz Austrije, Nacionalni i kapodistrijski univerzitet iz Atine i organizacija WUS Austrija. Realizacija projekta trajaće do novembra 2016. godine.

Analiza uticaja projekta

 Od 7-10. novembra 2016.g, predstavnici WUS Austrije Veronika Niče i Martina Handler sprovele su analizu uticaja projekta Devcore. Cilj analize bio je da se stekne sveobuhvatna slika o rezultatima postignutim u okviru Devcore projekta vezano za izgradnju kapaciteta za uvođenje ishoda učenja u crnogorskom sistemu visokog obrazovanja.  

Održana završna konferencija projekta

Učešće na završnoj diseminacionoj konferenciji Tempus projekta BHQFHE

Održan okrugli sto Ishodi učenja i potrebe tržišta rada

Studijska posjeta Koruškom univerzitetu primijenenih studija

Ostale novosti