30.07.2014

Posjeta Univerzitetu u Grčkoj

Predstavnici partnera iz Crne Gore i Arhus Univerziteta posjetili su Nacionalni i kapodistrijski univerzitet iz Atine u periodu od 8 do 9. maja 2014. godine. Prvog dana posjete održane su četiri prezentacije, kako bi se učesnici upoznali sa nacionalnim okvirom  ishoda učenja i visokog obrazovanja u Grčkoj.

Održane su prezentacije na sljedeće teme:

·        I Nacionalni okvir kvalifikacija i visoko obrazovanje, Ioanna Dede, Nacionalna organizacija za izdavanje obrazovnih sertifikata i stručno usmjeravanje

·         II  Ishodi učenja i osiguranje kvaliteta i akreditacija visokoškolskih ustanova, Pantelis Ipsilantis,  Helenska agencija za osiguranje kvaliteta i akreditaciju

·         III Ishodi učenja i zapošljavanje u javnom sketoru, Konstantina Gioldasi, Savjet za izbor osoblja (ASEP)

·       IV  Ishodi učenja i zapošljavanje u privatnom sektoru, Stavros Gavroglou, Nacionalni institut za rad i ljudske resurse (E.I.E.A.D)

Nakon prezentacija, uslijedio je rad u grupama, a tri tematske radne grupe sastavljene od crnogorskih i grčkih učesnika diskutovale su i razmijenile stavove o ishodima učenja i pitanjima od zajedničkog interesa. Formirane su sljedeće radne grupe:

I Radna grupa o pozorišnim studijama/komunikacijama i medijima

II Radna grupa o ranim studijama, osnovnoškolskom i srednješkolskom obrazovanju

III Radna grupa o likovnoj umjetnosti.

Rad u tri tematske radne grupe pružio je priliku da se razmijene stavovi kroz odvojene paralelne sesije. Na kraju radionice, drugog dana, svi učesnici su predstavili svoje glavne nalaze sa paralelnih sesija. Uslijedila je diskusija i radionica je završena donošenjem zaključaka o dvodnevom sastanku.